Dubbel glas, HR++ glas en triple glas uitgelegd
Dubbel glas, HR++ glas, triple glas – de glaszetters van Afman kennen de termen maar al te goed. Wilt u weten wat ze betekenen? En wat de verschillen tussen deze glassoorten zijn? Dan bent u hier op de juiste plek. In dit blog zetten we isolatieglassoorten uiteen. Ook leggen we uit hoe isolatiewaardes werken.
Glassoorten: enkel, dubbel, HR-glas
Er zijn verschillende glassoorten op de markt. Enkel glas bestaat uit één glaslaag en isoleert niet. Kent u die natte ramen van vroeger nog waar zich in de winter ijs op vormde? Dat idee. Dubbel glas bestaat uit twee lagen en isoleert al een stuk beter.
Dan komen we bij HR-glas, oftewel isolatieglas. Maar voordat we de verschillende HR-soorten toelichten, is het goed om stil te staan bij de zogeheten isolatiewaarde.
Isolatiewaarde wordt aangegeven met U-waarde
Om de isolatiewaarde van glas te bepalen, is er de U-waarde. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte door het glas verloren gaat. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolerende eigenschappen van het glas. Anders gezegd: hoe minder warmte er van binnen naar buiten gaat en andersom.
Een ander woord voor U-waarde is warmtedoorgangscoëfficiënt. Enkel glas heeft een U-waarde van 5,5 en dubbel glas heeft een U-waarde van 3. Dat is al een groot verschil. Bij HR-glas ligt die waarde nog lager.
Wat is HR-glas?
HR-glas staat voor hoogrendementsglas. Het is een geüpdatete versie van standaard dubbelglas en isoleert beter. In de afgelopen jaren brachten experts ook daar weer verbeterde versies van uit, met plusjes in de naam. Voor uw gemak: hoe meer plusjes achter HR, hoe lager (en dus beter) de U-waarde.
Ondanks de verschillen hebben alle soorten HR-glas iets gemeen: op de glasplaat aan de kamerkant zit een onzichtbare coating. Dit laagje laat wel licht door, maar houdt warmte tegen die van binnen naar buiten wil. Zo blijft het warmer in huis.
HR-glas is dubbel glas met coating en heeft een U-waarde van ongeveer 1,9. Bij HR+ glas wordt de ruimte tussen de glasplaten gevuld met edelgas. Dit brengt de U-waarde verder naar beneden tot zo’n 1,6.
Wat is HR++ glas en triple glas?
HR++ glas is dubbel glas met twee isolatielagen. De U-waarde van HR++ glas is ongeveer 1,2. Ter vergelijking: ‘gewoon’ dubbel glas heeft een U-waarde van ongeveer 3. U kunt het zelf al uitrekenen: HR++ glas isoleert dus meer dan 50% beter dan dubbel glas!
Triple glas kent vele benamingen. Het wordt ook wel HR++ triple glas, HR+++ glas, drievoudig glas of driedubbel glas genoemd. Triple glas is – uiteraard – weer een stukje beter: de U-waarde schommelt tussen 0,5 en 0,9.
Check: hoe herkent u HR++ glas?
Wilt u uw huis of bedrijfspand beter isoleren? HR-glas maakt een groot verschil. Wel is het handig om te weten welke glassoort u nu heeft, zodat u kunt bepalen of het de investering waard is.
Enkel glas herkent u zo – het bestaat uit één glasplaat. Bij dubbel glas ziet u een aluminium strip tussen de twee glasplaten zitten. Het verschil tussen dubbel glas en HR-glas ziet u minder gemakkelijk. Daarvoor hebben we een handige tip: zet de ledlamp van uw telefoon aan en schijn ermee op het raam.
- Ziet u vier bolletjes met dezelfde kleur? Dan heeft u dubbel glas.
- Ziet u vier bolletjes, waarvan er een of twee een andere kleur hebben? Dan heeft u HR-glas.
Dat verschil in kleur ontstaat door de extra coating op HR-glas. ‘Gewoon’ dubbel glas heeft die coating niet. Om erachter te komen of u HR++ glas heeft, kunt in de meeste gevallen in de spouw kijken. Op de aluminium strip staat dan ‘HR++’.
Subsidie voor HR++ glas of triple glas
Veel mensen hebben nog ‘standaard’ dubbel glas in huis. Wilt u alleen het glas vervangen? Dan is het verstandig om over te stappen op HR++ glas in ruimtes die u veel gebruikt – de woonkamer, keuken of bijvoorbeeld kantoorruimtes. Voor uw beeldvorming: de overstap van dubbel glas naar HR++ is net zo groot als van enkel naar dubbel. U merkt het verschil direct in comfort én gasverbruik.
Laat u een compleet nieuw huis bouwen? Of bent u van plan toch al uw houten kozijn te vervangen? In dat geval is triple glas de moeite waard. Dan heeft u in één klap de beste raamisolatie. Afhankelijk van de situatie bespaart u zo’n 10% op uw stookkosten. Ook mooi meegenomen: de subsidieregeling voor isolaties met triple glas zijn relatief voordelig.
Nadelen van HR++ glas en triple glas
Hebben deze glassoorten ook nadelen? Niet echt, al moet u er wel op letten dat er voldoende mogelijkheden zijn om uw woning te ventileren. In een slecht geventileerde woning kan een klimaat ontstaan waarin zich schimmel en zelfs houtrot kunnen ontwikkelen. Ventilatie is mogelijk via ventilatieroosters in de ramen of gewoon via een raam dat open kan. Zorg in dat laatste geval wel voor goede inbraakbeveiliging. Kiest u voor triple glas, dan is dat niet mogelijk in uw bestaande kozijnen. Houd er rekening mee dat u behalve glas ook nieuwe kozijnen nodig heeft. Dat maakt de overstap behoorlijk kostbaar. Maar ja, dan zit u er wel weer warmpjes bij.
Voordelen van HR++ glas en triple glas
Ter afsluiting zetten we de grootste voordelen van HR++ glas en triple glas nog even op een rij:
- Ze vergroten uw wooncomfort
- De ramen beslaan nooit
- Tocht en kou bij de ramen zijn verleden tijd
- De beide glassoorten dempen geluid van buiten
- Ze zijn milieuvriendelijk
- Ze verlagen uw CO2-uitstoot
- Ze verlagen uw energierekening
Op zoek naar een professionele glaszetter? Bij Afman bent u aan het juiste adres.