De meest interessante subsidies in 2024

Zowel landelijk als regionaal zijn er diverse subsidies beschikbaar voor het verbeteren en verduurzamen van uw woning. In dit artikel geven wij een overzicht van de meest bekende woning subsidies voor verduurzaming in 2024

SUBSIDIES SNN EN RVO (SAMENWERKINGSVERBAND NOORD NEDERLAND)

SNN (Samenwerkingsverband Noord Nederland) biedt diverse subsidies aan voor zowel particulieren als ondernemers. Op de website van SNN kunt u de meest actuele subsidies vinden. Er wordt uitgelegd waarvoor u het kunt gebruiken en of u er recht op hebt. We richten ons in dit artikel op de subsidies gericht op particuliere woningeigenaren.

Naast SNN zijn er ook subsidies die landelijk worden verstrekt. De landelijke subsidies zijn te vinden op de website van de rijksoverheid. De meest interessante subsidies op een rij:

SUBSIDIE VERDUURZAMING EN VERBETERING GRONINGEN – € 4.000 (VIA SNN)

Als u eigenaar van uw woning bent en een schadevergoeding hebt ontvangen voor aardbevingsschade van € 1.000 of hoger, dan kunt u gebruik maken van de subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen van € 4.000. Deze subsidie kan u gebruiken voor het verduurzamen van uw woning. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen, het plaatsen van HR++ beglazing en het isoleren van de gevel.

Op 9 oktober 2023 is de subsidie Waardevermeerdering verlengd tot 1 februari 2024 en zijn er drie wijzigingen doorgevoerd:

  • Adressen in het ‘proef buitengebied’ van de NAM zijn nu opgenomen. Als u in dit gebied woont, kunt u de Waardvermeerdering subsidie aanvragen, mits u nog niet eerder gebruik heeft gemaakt van een soortgelijke regeling van de NAM.
  • Bent u huurder in een gebied waar de Waardevermeerdering subsidie geldt? Dan kunt u nu zelf een aanvraag indienen, op voorwaarde dat uw eigenaar of verhuurder de subsidie niet heeft aangevraagd of dit niet van plan is.
  • Het wordt voor u makkelijker om in meer situaties een eenmalige verlenging van de uitvoeringstermijn voor uw verduurzamingsmaatregelen aan te vragen.

U dient uw subsidieaanvraag in bij SNN. Bij deze aanvraag is een offerte vereist met daarop een uitvoeringsdatum en uw handtekening.

Afman schilderwerken kan een gespecificeerde offerte opstellen voor het plaatsen van HR++ beglazing welke ingediend kan worden bij SNN. Wilt u dat we bij u langskomen vul dan ons contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact op voor het maken van een afspraak.

De subsidie kan momenteel aangevraagd worden tot 1 februari 2024 en het duurt ongeveer 8 weken voordat u de uitslag hebt. Voor de meest actuele informatie gaat u naar deze pagina.

SUBSIDIE VERDUURZAMING EN VERBETERING GRONINGEN – € 10.000 (VIA SNN)

Sinds enige tijd wordt er subsidie uitgedeeld van € 10.000 voor woningeigenaren die in een postcodegebied wonen waar de waardedalingsregeling geldt. Sinds 15 november 2023 is het postcodegebied uitgebreid met een totaal van 29 postcodes verdeeld over 8 gemeenten. 

U kunt de subsidie gebruiken voor het verduurzamen of verbeteren van uw woning. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe keuken, het vernieuwen van het glas voor HR++ beglazing en het buitenschilderwerk.

Bent u benieuwd of u recht hebt op deze subsidie, klik dan hier voor een overzicht van de postcodes.

HOE WERKT DE SUBSIDIE VERDUURZAMING EN VERBETERING GRONINGEN?

Een voorwaarden voor deze subsidie is dat uw woning niet is opgenomen voor het versterkingsprogramma van NCG. Daar gelden weer andere regels en subsidies voor (zie voor meer uitleg de Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen van €17.000 en van €7.000). Daarnaast moet uw woning voor 1 januari 2016 zijn gebouwd en de werkzaamheden dienen binnen vier jaar te zijn uitgevoerd na goedkeuring.

De subsidie dient u aan te vragen bij SNN. SNN wil bij deze aanvraag een offerte of begroting ontvangen. De startdatum voor de aanvraag verschilt per gemeente, de aanvraag hebben ze verspreid om te voorkomen dat SNN te veel aanvragen tegelijk moet verwerken. Het duurt ca. 13 weken voordat u de uitslag hebt ontvangen. De subsidie is beschikbaar tot 31 december 2025

Wilt u graag een offerte voor bijvoorbeeld HR++ beglazing en buitenschilderwerk. Vul ons contactformulier in en we nemen dan zo snel mogelijk contact op voor het maken van een afspraak.

SUBSIDIE VERDUURZAMING EN VERBETERING GRONINGEN – € 17.000 (VIA SNN)

Als uw woning in het versterkingsprogramma van de Nationaal Coördinator Groningen (NCS) zit en u hebt of krijgt een beoordeling met nieuwe inzichten, dan komt u in aanmerking voor Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen van € 17.000. Via een brief van NCG wordt u op de hoogte gesteld of u in het versterkingsprogramma zit van de NCS en hierin staat welke subsidies u kan aanvragen. Is dit voor u niet duidelijk, neem dan contact op met NCG (+31 88 041 44 77).

De reden dat deze subsidie wordt versterkt, is omdat u wellicht al lang hebt gewacht op de beoordeling en u daardoor onderhoud of investeringen hebt uitgesteld.

Met deze subsidie kunt u, net zoals de subsidie van €10.000 uw woning verduurzamen of verbeteren. Denk hierbij aan het plaatsen van een nieuwe keuken, schilderwerk en HR++ beglazing.

Flowchart van Nationaal coördinator Groningen om te controleren of u recht hebt op een subsidie voor verduurzaming en verbetering. Hiermee komt u erachter of u recht hebt op subsidie en hoeveel dit zal zijn.

Wilt u graag een offerte voor bijvoorbeeld HR++ beglazing en buitenschilderwerk. Klik dan op

contact en vul het contactformulier in.  Wij nemen dan zo snel mogelijk contact op voor het maken van een afspraak.

De subsidie kan momenteel aangevraagd worden tot 31 mei 2026 en het duurt ongeveer 13 weken voordat u de uitslag hebt. Voor de meest actuele informatie gaat u naar de website van SNN.

SUBSIDIE VERDUURZAMING GRONINGEN – € 7.000 (VIA SNN)

Als uw woning in het versterkingsprogramma van de Nationaal Coördinator Groningen (NCS) zit en het versterkingsadvies is gemaakt met verouderde inzichten, dan komt u in aanmerking voor Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen van € 7.000. Via een brief van NCG wordt u op de hoogte gesteld of u in het versterkingsprogramma zit van de NCS en hierin staat welke subsidies u kan aanvragen. Is dit voor u niet duidelijk, neem dan contact op met NCG (+31 88 041 44 77).

De reden dat deze subsidie wordt versterkt is omdat u wellicht al lang hebt gewacht op de beoordeling en u daardoor onderhoud of investeringen hebt uitgesteld.

Met deze subsidie kunt u, net zoals de subsidie van €4.000, uw woning verduurzamen. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen, HR++ beglazing of een warmtepomp.

Flowchart van Nationaal coördinator Groningen om te controleren of u recht hebt op een subsidie voor verduurzaming en verbetering. Hiermee komt u erachter of u recht hebt op subsidie en hoeveel dit zal zijn.

Wilt u graag een offerte voor HR++ beglazing. Klik dan op contact en vul het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op voor het maken van een afspraak.

De subsidie kan momenteel aangevraagd worden tot 31 mei 2026 en het duurt ongeveer 8 weken voordat u de uitslag hebt. Voor de meest actuele informatie ga naar de website van SNN.

ISDE (INVESTERING DUURZAME ENERGIE EN ENERGIEBESPARING (VIA RVO)

Bent u van plan uw woning te verduurzamen dan kunt u hiervoor de ISDE-subsidie aanvragen tot 2030. Het is belangrijk dat u eigenaar bent van de woning en het uw hoofdverblijf is. Een vakantiehuisje valt hier bijvoorbeeld niet onder. De subsidie wordt landelijk verstrekt, dus zo lang er nog voldoende geld in de pot zit, heeft iedereen het recht om het aan te vragen. In 2023 is het budget verhoogd van 350 miljoen naar 560 miljoen. 

Het ISDE budget is beschikbaar voor:

  • HR ++ beglazing
  • Zonneboilers
  • (hybride) waterpompen
  • Isolatiemaatregelen
  • Aansluitingen op een warmtenet
  • Een elektrische kookvoorziening 

Hoeveel subsidie u ontvangt is afhankelijk van het aantal en type verduurzamingsmaatregelen dat u laat installeren. Laat u meer dan één isolatiemaatregel installeren, dan verdubbelt het subsidiebedrag. De exacte subsidiebedragen en voorwaarden bij één of 2 (of meer) maatregelen vindt u op de site van het RVO.

U heeft 24 maanden de tijd om uw subsidieaanvraag te doen nadat u de maatregel heeft laten uitvoeren. Deze termijn geldt alleen voor de maatregelen die u vanaf 1 januari 2022 heeft genomen. Op de factuur moet een meldcode worden weergegeven. Geef dit bij ons aan en dan houden wij daar rekening mee.